Startsida Berättelser Född 1908. Plåtslagare/Diktare
Född 1908. Plåtslagare/Diktare PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Gösta Hallberg   
2008-10-23 16:47

Född 1908. Plåtslagare/Diktare
Började arbeta på Varvet 1924.

 

 

Jag är född i statarehus. Min far var statare på slutet. Under kriget var det dåligt med mat. Då hade vi ett centralkök nere mitt framför Sölvesborgstidningen. Där fick man gå och köpa mat för en billig peng. Där var många arbetare. Jag tror det var i kommunens regi. Då huserade spanska sjukan under kriget, så dödgrävarna jobbade skift dygnet runt. Det var fattigt. Farsan var stenhuggare och det var ju inte så fett.

När jag gick i skolan fick man ju tigga sig till trätofflor av skolan. Då fick man gå till överläraren först. Men man fick inte byta förrän de var sönderslitna helt. Vid Åströms affär fanns en stentrappa med spetsig hörna. Det gick bra att sitta där och slå sönder det som var kvar av tofflorna. Sen gick man upp till överläraren, så fick han skriva en rekvisition. Sen gick man upp till vaktmästaren och fick ett par nya. Men det var bara de mindre bemedlade som fick det.

Lärarna vi hade var av det gamla systemet. Det var aga som gällde. Vi hade en lärare som var renhårig på det viset att han inte gjorde någon skillnad på fattig och rik, utan utmätte straff efter vad för fuffens man hade gjort. Det kunde vara två, tre eller fyra rapp av rottingen han hade. Det var en rotting som var så grov som ett finger. Man fick stå med raka knän och fingertopparna i golvet, medan han fläskade på. Men han gjorde ingen skillnad på fattig och rik. Han var rättvis, men fick sparken från skolan sen.

Vi bodde tolv personer i två rum och kök, men alla var inte hemma samtidigt. Någon var till sjöss och så. Fem till sex stycken var vi minst i alla fall samtidigt. Visst var det trångt. Man fick ligga två i varje säng. Sista året jag gick i skolan bodde vi i Varvets hus i Furuboda, två rum och kök. Det var ju utan några som helst bekvämligheter. Det fanns varken vatten eller varmvatten. Någon chans att tvätta sig innan man gick hem från jobbet fanns det inte heller. Man fick gå hem precis som man var, när man hade legat i kolboxarna eller under pannorna, och byta kläder när man kom hem. Sen fick morsan ta det. Vi hade ett tvättfat där vi fick stå och tvätta oss, en i taget.

Efter skolan jobbade jag fjorton dagar på Glasbruket. Sen fick jag sparken därifrån. De hade avlöning där var fjortonde dag och jag hade jobbat där i en vecka. Det var värmebölja. Det var så hett och det snurrade runt öronen. Jag gick upp där till kontoret och skulle hämta avlöning, men det skulle jag ju inte ha förrän nästa månad. Jag var väl inte mer än en fjorton år. Jag kom in till disponenten. Stor i truten var han. Han tog mig i nacken och sparkade mig i röven, så jag åkte tvärs över järnvägen ner vid Lundbergs fiskebod. Året efter började jag på Varvet. Det var 1924. Jag tror jag hade trettiosex öre i timmen då. Första dagen på Varvet fick jag langa nagel. De hade en bogserbåt från Åhus som låg inne för reparation. Björn hette den. Jag tror det var Nils Bogren som nitade. Det var min första dag där. Sen fick jag gå som nagelgrabb där till det att jag kom jag in på smedjan.

Facket fick jag inte gå med i. Jag var för ung. Jag fick inte gå med där förrän jag fyllde sexton i november. Något jag kommer ihåg som var hemskt bra, det var när någon var nere ekonomiskt, om nån var sjuk eller så, så tiggde de ihop. De satte upp en tigglista och tiggde ihop nån krona eller femtio öre per man. Så de fick hjälp. Till Hugo Wennerberg, han hade ju inte en tand i munnen, kom de överens om att sätta igång en tigglista till tänder åt honom. Men han fick inte pengarna själv, utan de lämnades direkt till tandläkaren. Annars hade de gått till öl."
"Det fanns ingen som helst tidsbegränsning på jobbet, utan där fick man jobba så länge man orkade, hela dygnet. Och skyddsåtgärder, ja, livlina visste de inte vad det var.

Senast uppdaterad 2008-11-03 12:13
 
 

Aktiviteter

<<  September 2018  >>
 Må  Ti  On  To  Fr  Lö  Sö 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Besökare

Vi har 23 besökare online